Otogaz Nedir?

Modern yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası haline gelen ve giderek çoğalan otomobillerin yakıt tüketimi, artan tasarruf bilinci ve çevre kaygıları gibi nedenlerle üreticilerin gündeminde önemli bir yer tutmaktadır.

Bu gerçekten yola çıkılarak sürdürülen arayışlar otomotiv sektörünü çevreci bir yakıt olan LPG ile buluşturmuş ve sonuçta üretici ve kullanıcıları maksimum ölçüde memnun eden bir çözüm olarak Otogaz alternatifine ulaşılmıştır.

Başlangıçta Avrupa’da çok yaygın olarak kullanılan Otogaz son yıllarda ülkemiz pazarında da aranılır bir hale gelmiştir.

Neden LPG?

Aracınız ister karbüratörlü ister enjektörlü sistemle çalışsın, TS EN 589 standardına uygun LPG’nin avantajları sadece yakıt tasarrufu sağlamakla sınırlı kalmaz. LPG ayrıca; Hava kirliliğini en aza indirger, sera gazı emisyonlarını azaltır, aracınızın performansını optimum düzeyde tutar. TS EN 589 kalite standartlarına sahip Otogaz, her mevsim sorunsuz kullanım sağlar, ilave bakım ihtiyacı gerektirmez. En zorlu koşullarda performansını korur, ilk çalıştırmada kolaylık, devamında motorun verimli çalışmasını sağlar.

Dünyada Otogaz

Günümüzde dünyada en yaygın olarak kullanılan alternatif yakıt otogazdır. Bunun nedeni otogazın çevreci ve ekonomik bir yakıt olmasıdır. Yoğun talep doğrultusunda dünyada yaklaşık 80.000’in üzerinde otogaz istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlar otogaz dönüşümü yapılmış 27,8 milyon araca hizmet vermektedir. 2019 rakamlarına göre dünyada toplam 27,1 milyon tondan fazla otogaz tüketimi gerçekleşmiştir. Türkiye otogaz satışları açısından dünyanın en büyük pazarıdır.

Türkiye’de Otogaz

Dünya üzerinde kullanılan 27,8 milyon LPG’li aracın 2019 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 4,7 milyonu Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemizde toplam LPG tüketiminin yaklaşık % 80,30’unu otogaz satışları oluşturmaktadır. Bugün Türkiye otogaz pazarı 3,3 milyon tonluk pazar hacmi ile dünyada birinci sırada yer almaktadır. 10.841 otogaz istasyonu ve araç sayısı ile de dünyada lider konumda yer almaktadır.

Aracınızda Otogaz

İstasyonlarda sıvı halde bulunan Otogaz, dolum ağzı vasıtasıyla aracın bagajındaki LPG tanklarına doldurulur. Otogaz, tank üzerindeki multivalf vasıtasıyla bakır borudan aracın motor bölümündeki gaz valfine oradan da regülatöre (buharlaştırıcı) iletilir. Regülatörle sıvı halden gaz haline çevrilen LPG, buradan mikser veya gaz enjektörleri sayesinde aracın motoruna gönderilir ve yanma gerçekleşerek aracı hareket ettirecek güç üretilir.

Otogaz Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. İstasyonda otogaz dolumuna başlamadan önce aracın motoru durdurulmalı ve el freni çekilmeli.
  2. Dolum öncesinde ve dolum süresince mutlaka topraklama pensesinin araca bağlanması sağlanmalı.
  3. Dolum esnasında asla sigara içilmemeli, cep telefonu kullanılmamalı.
  4. Otogaz tankının üzerinde bulunan multivalf, tankın en fazla % 80 seviyeye kadar doldurulmasını sağlayacak bir düzeneğe sahiptir. Dolum sırasında daha fazla yakıt almak amacıyla aracın ve dolayısıyla tankın sallanması, multivalf ayarının bozulmasına neden olabilir.
  5. Araca yapılacak montaj ve bakım işlemleri HYB(Hizmet Yeterlilik Belgesi) olan yetkili bayilerde yapılmalı ve projelendirilmelidir.
  6. Aracın 2 yılda bir muayene zamanı geldiğinde, TUV tarafından muayenesi yapılması gereklidir. LPG kokusu hissedildiğinde, araç hemen yetkili bir servise götürülüp kaçak kontrolü yaptırılmalıdır.
  7. Araçlarda ısınma amaçlı açık alevli ısıtıcılar kullanılmamalı.
  8. Araç herhangi bir ateş veya kıvılcım kaynağına yakın bölgeye park edilmemeli. LPG gaz halinde havadan ağırdır, herhangi bir kaçak olduğunda LPG en düşük seviyeye yönelecektir. Bu yüzden araç, gaz sızıntısı ihtimalini düşünerek kanalizasyon, çukur yanlarına ya da buna benzer kapalı alanlara park edilmemeli.
  9. Aracın bagajında, LPG tankı ve ekipmanlarına zarar verecek cisimler taşınmamalı.
  10. Eğer araç uzun süre kullanılmayacak ve uzun süre garajda tutulacaksa, multivalf üzerinde bulunan LPG yakıt kesme valfi kapatılmalı.